Byar & Kvarter vinner pris för hållbar ekonomi

Byar & Kvarter har belönats för att ha skapat en hållbar ekonomi. Priset togs emot på ett event i Göteborg under tisdagskvällen.

– Vi är jätteglada över att få dela ut det här till Byar & Kvarter, säger Berit Lindenger, vd på Sparbanksstiftelsen Första. 

Organisationen fick ta emot ett stipendium som delas ut av Sparbanksstiftelsen Första och Mikrofonden Väst, som arbetar med finansiering för kooperativ och sociala företag. Det är första gången som stipendiet delas ut och Byar & Kvarter valdes till vinnare bland ett stort antal nominerade.

– Det känns hedersamt och rörande på något sätt, både att bli uppmärksammade som företagare men också att bli det för en hållbar ekonomi. Det ligger mycket slit bakom att försöka få till så mycket som möjligt med små medel. Som att få erkännande för allt man kämpar med som man tror att ingen ser, säger Elinor Askmar på Byar & Kvarter.

Priset består av 10 000 kronor och sex kostnadsfria konsulttimmar i affärsutveckling från företagsrådgivaren Coompanion.

De fick stipendiet för att de “är ett utomordentligt exempel på en social verksamhet med helhetstänk som möter en aktuell samhällsutmaning; att tillhandahålla bostäder där människor skapar sina hem utifrån sina egna villkor, vilket är en nyckel till hållbar omställning och social inkludering.”

Byar & Kvarter beskriver sig själva som ett rörelseförankrat bostadsbolag med fokus på TinyHouse Ekobyar och Kollektivhus. De är en hyresvärd som vill underlätta för de som drömmer om ekogemenskaper men inte själva har kraft och tid att starta en ekoby. 

“Genom att jobba mycket med cirkularitet och att ta tillvara på byggmaterial håller de nere kostnader och bidrar till att minskade utsläpp. Samtidigt skapas nya arbetstillfällen som inte kräver lång utbildning inom området, vilket bidrar till social inkludering … De har byggt upp ett eget kapital, positivt resultat, samt ökat fastighetens värde. Verksamheten har en tydlig hållbarhetsprofil, både ekonomisk, social, och miljömässig. Även människan ryms i initiativet”, skriver juryn i sin motivering.

I juryn ingick representanter från Sparbanksstiftelsen Första, Mikrofonden, Coompanion och Business Region Göteborg.

Läs mer om stipendiet här

Läs mer om Mikrofonden och finansiering av samhällsnyttiga verksamheter

Translate »