Grolanda bygdegårds nya solpaneler har varit guld värda med tanke på de höga elpriserna. Något som hjälpt dem slå ett slag för miljön. Nu tittar föreningen på ytterligare sätt att utveckla verksamheten.
Vad var utmaningen som ni stod inför?
– Dels var tanken miljömässig, att vi ville göra en insats där det var möjligt. Och sen tänkte vi också att vi skulle kunna sänka våra energikostnader, och de var ju tur med tanke på vad som hände med elpriserna, säger Göte Andersson, ordförande i föreningen som driver Grolanda bygdegård i Skaraborg.
De nya solpanelerna sattes upp 2021 tack vare en kreditgaranti från Mikrofonden, som i sin tur möjliggjorde ett banklån.
Vad var insatsen för att lösa problemet och hur gick ni tillväga?
– Lånet gjorde att vi kunde anlita en entreprenör för hela arbetet. Nu har vi 30 solceller på bygdegårdens tak och säljer överskottet. Vi har vår mesta verksamhet på vinterhalvåret men får ju in mest solljus på sommaren, så vi har sneglat på det här med batteri, men det är väldigt dyrt fortfarande.
Hur blev det sen och hur har det påverkat föreningen?
– Det fungerar jättebra och vi har fått in mycket pengar på det här. Energipriserna har ju varit höga och det har också speglat vad vi fått tillbaka för elen vi inte förbrukat, säger Göte Andersson.
Bygdegården byggdes år 1955. Grundtanken har varit att hyra ut för privata evenemang och att föreningen ska stå för driften av byggnaden. Efter pandemin har uthyrningen minskat en aning, men föreningen har arbetat hårt med att arrangera träffar, kulturevenemang och andra event i huset.
Göte Andersson berättar att det också finns idéer på ett biologiskt reningsverk och infiltrationssystem för bygdegården, men att det är en större investering för framtiden.
– Det var lite trixigt att få ihop allt, men på det stora hela har stödet från Mikrofonden fungerat väldigt bra.
Läs mer om hur Mikrofonden kan stötta er förening med finansiering