I en tid när många kommuner väljer att slå ihop mindre förskolor till större enheter, satsar Förskolan Fröhuset i Norrköping Ekonomisk Förening på småskalighet, hållbar utveckling och närhet mellan personal, barn och föräldrar. Som ett personalkooperativ tar de själva huvudmannaskapet för verksamheten, med korta beslutsvägar och stort engagemang från anställda och anhöriga. Men vägen till en stabil uppstart var inte självklar, även om förutsättningarna var goda.
Förskolan Fröhuset tog över en lokal som stått tom i nästan 1,5 år, sedan ett tidigare föräldrakooperativ inte kunnat uppfylla kommunens krav på kompetens hos huvudmännen. Detta skapade ett gyllene läge för de tre grundarna bakom Fröhuset, som redan från start hade kunskapen och drivet att bygga upp en verksamhet med stark koppling till idéburna värderingar.
I dag, cirka 4 månader sedan starten, har Fröhuset en huvudman som består av grundarna och utöver huvudmannen finns tre ytterligare tillsvidareanställda samt ett antal timvikarier som kommer att erbjudas medlemskap i kooperativet längre fram. Medlemskapet för personalen är frivilligt. Ambitionen är att anställa ytterligare personal på sikt. Trots att antalet barn i Sverige överlag minskar, visar det sig att efterfrågan på en mindre förskola, relativt centralt belägen, i Norrköping är stor. Just nu skolar man in barn nummer 23, och snart följer barn 24 och 25. Till hösten blir det ytterligare tillskott så att Fröhuset landar på upp till 29 barn, vilket innebär att man är fulltecknad.
— Kommunen har av kostnadsskäl stängt flera små förskolor och satsat på färre, större enheter. Men många föräldrar vill ha en närmare och mer familjär atmosfär. Här upplever vi att vår småskalighet är en stor fördel, berättar Lina Rosander.
Korta beslutsvägar och nära samarbete
Som personalkooperativ äger och driver Fröhuset sin förskoleverksamhet själva. Den demokratiska styrningen är en av grundbultarna:
- Personalen är delaktig i styrelsen och kan vid behov snabbt fatta beslut om exempelvis inköp eller förändringar i verksamheten.
- Grundarna, som också är anställda, sitter i styrelsen och har nära kontakt med barn, föräldrar och personalen i vardagen.
- Föräldrarna själva bär inget extra kooperativt ansvar – men deras perspektiv är välkommet och viktigt.
- Alla anställda erbjuds möjligheten att bli medlemmar i kooperativet.
— Hos oss är det korta beslutsvägar. Vid behov kan snabba beslut tas. Vi behöver inte gå omvägen via kommunen när vi behöver ny utrustning eller vill göra en förändring. Ett styrelsemöte räcker, säger Sandra Sundén.
Detta skapar en tydlig helhetsbild och stärker känslan av gemenskap. Även anhöriga rycker in och hjälper till ideellt med allt från snickeri och målning till bokföring (under uppstartsfasen – nu har man en redovisningsbyrå) och IT-stöd. Detta nätverk av ideellt stödjande personer var helt avgörande under uppstartens första 6 månader – inte minst de tre sista mycket intensiva månaderna, då grundarna jobbade i princip alla kvällar, helger och semesterdagar på Fröhuset, vid sidan om sina dåvarande anställningar.
Hållbar utveckling – från jord till bord
Fröhuset lyfter några delar ur läroplanen som de brinner extra för, nämligen hållbar utveckling – med inriktning mot hälsa & rörelseglädje, kost & matlagning, odling & kompostering. Barnen kommer med tiden erbjudas att ta del i matlagningen tillsammans med förskolans egen kock, lära sig om kompostering och upptäcka hur odling fungerar. Genom praktiska projekt blir hållbarhetsarbetet en naturlig del av vardagen.
— Barnen får själva se hur vi kan ta ansvar för miljön och hur maten hamnar på tallriken. Det är lärdomar som kan göra skillnad långt in i framtiden, säger Cecilia Ringborg.
Genom att integrera fysisk aktivitet och näringsrik kost vill Fröhuset ge barnen en aktiv och sund start i livet. De ser det som en del av sitt kompensatoriska uppdrag att erbjuda upplevelser och kunskaper som inte alla familjer har möjlighet till på hemmaplan.
Största utmaningen för att komma igång: finansieringen
Trots tydlig vision, stabil uppbackning från anhöriga samt en växande efterfrågan på platser i en småskalig förskola, var uppstarten inte helt problemfri. I början behövde Fröhuset anställa tillräckligt med personal för att möta kommunens regler och barnens behov, innan de fick den första resursfördelningen (den så kallade “barnpengen”).
— Vi insåg snabbt att vi behövde hjälp för att täcka löner, pedagogiskt material och förbrukningsvaror under de första månaderna. Vi sökte först hos en bank och fick först ett ja, men som senare ändrades till ett nej. Det var rejält stressande, berättar Lina Rosander.
De tre grundarna tog till och med beslutet att gå ned i lön under uppstartsfasen, för att skapa bättre förutsättningar i budgeten. Tack vare rådgivning från Coompanion Östergötland kom de i kontakt med Mikrofonden. Lösningen blev ett förlagslån på 150 000 kronor till 9 procent ränta, som gav nödvändigt andrum.
—Vi hade kanske klarat oss utan lånet, men då hade vi verkligen gått på knäna. Med Mikrofondens hjälp kunde vi i stället starta utan att oroa oss för att ekonomin inte skulle gå ihop under det första året, säger Cecilia Ringborg.
Förskolan beräknar att kunna betala tillbaka lånet inom ungefär 1,5 år, eventuellt snabbare.
– Själva handläggningen gick faktiskt väldigt smidigt när den väl kom igång. Vi hade en ”hoppas, hoppas-känsla” eftersom vi fått nej från en bank innan. Men med Mikrofonden föll allt på plats faktiskt, berättar Sandra Sundén.
Ett annat problem som grundarna stötte på var vid starten av den ekonomiska föreningen. Länsförsäkringar i Östergötland nekade dem bankkonto. Nordea var mer välvilligt inställda och där har man idag sina pengar.
Fröhusets tips till andra idéburna organisationer som söker finansiering
- Använd ditt kontaktnät: Våga fråga runt – en kontakt leder ofta till nästa.
- Gör en genomarbetad budget och tydlig affärsmodell: För att övertyga finansiärer är det viktigt med tydliga kalkyler och affärsmodell.
- Var beredd att justera: Fundera på hur mycket du verkligen behöver låna. Det kan bli mindre (eller större) än din första uppskattning.
- Hitta rätt samarbetsformer: I ett personalkooperativ kan besluten fattas närmare verksamheten, vilket ofta är en fördel.
Dessa Globala mål känner Fröhuset att de bidrar till att främja:



Skribent: Jonas Lagander, Mikrofonden Östergötland