Per på Återbruket

Återbygget driver på för hållbart byggande

Återbygget i Västerås har de senaste åren gjort en imponerande resa och fortsätter att driva på utvecklingen mot en cirkulär byggbransch i nära relation med de stora bolagen.

Återbruk är inget nytt, menar Per Holst som är vd för Återbygget. Det är snarare byggbranschen som tappade bort sig på vägen och glömde mycket av de arbetsätt man hade på 50- och 60-talen. Sedan starten har de jobbat för att länka samman avfallsflöden från storbyggen, produktionsindustri och privatpersoner för att skapa en hållbar marknad.

– Idag är branschen inte byggd för cirkulära flöden, så vi märker verkligen att vi fyller ett hål här, säger Per Holst och tillägger att Återbygget idag jobbar med alla stora aktörer i byggindustrin.

– Och de tar faktiskt emot oss med öppna armar när vi pratar om hållbarhet på riktigt.

Det var år 2020 som Per Holst och Johan Hamrin startade Återbygget ekonomisk förening. Då hade de hyrt ett gammalt kallager där de sålde återbrukade material från en tvättstuga som de hade åkt och hämtat. Idag har de fem anställda med flera nya på väg in, med ett jättestort sortiment av återbrukade byggmaterial som säljs i deras butik i Västerås.

Mikrofonden har varit med och gjort detta möjligt genom att ha en förlagsinsats i Återbygget och även ha hjälpt dem med brygglån för ett utvecklingsprojekt.

Kooperativet arbetar också för att skapa förutsättningar för mer arbetsintegration och tittar på olika former tillsammans med kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Men vi försöker inte bli något nytt Samhall. I en cirkulär ekonomi behövs människor och det finns meningsfullt arbete som behöver utföras. Vi är väldigt nyfikna på det och vill utveckla en arbetsträning som funkar på riktigt.

Hur mycket impact skapar Återbygget då? Jo, siffrorna för 2024 är inte helt färdigräknade i skrivande stund, men de uppskattar själva att de genom att hjälpa sina kunder med återbruk sparat klimatet motsvarande 500.000-600.000 kilo koldioxidekvivalenter. Dessutom har de tripplat omsättningen jämfört med året innan.

Och framtiden?

– Vi håller på att utforska hur man skalar upp en cirkulär affärsmodell, och funkar inte som i traditionella kapitalistiska system. Det handlar inte om att slänga mer pengar på problemet, utan att bygger ännu mer relationer. Vi måste utbilda våra kunder, som är de svenska byggprojektledarna, och visa på hur de faktiskt kan tjäna pengar på den gröna omställningen, säger Per Holst.

Läs mer om hur Mikrofonden hjälper till med finansiering.

Translate »