Nyöppnade Järva gymnasium har en vision om ett mer jämlikt Sverige, där bakgrund och familjesituation inte förhindrar någon att ta studenten. Förra året slog skolan upp portarna för de första eleverna och Mikrofonden var med och gjorde det möjligt.
Statistiken talar för sig självt. I Sverige är det bara 40 procent av ungdomar vars föräldrar inte har gått ut gymnasiet som själva tar studenten inom fyra år. Och ungefär samma siffra gäller också elever som är födda utanför Europa.
Det är den utmaningen som relativt nyöppnade Järva gymnasium har tagit sig an.
– Konsekvenserna är allvarliga. Det innebär svårigheter på arbetsmarknaden, risk för arbetslöshet och utanförskap, ökad risk för psykiska hälsoproblem. För samhället leder det till ökade klyftor, minskad innovationsförmåga, större belastning på välfärdssystemet och ökad politisk polarisering, säger Amir Sajadi, som är en av grundarna till skolan.
När möjligheten öppnades att förvärva de tidigare gymnasielokalerna i Tensta, tog de chansen att skapa ett modernt och välkomnande campus som adresserar just dessa utmaningar.
Järva Gymnasium grundades genom ett samarbete mellan fastighetsbolaget Hemsö och Amir Sajadi, grundare av den icke-vinstdrivande Stiftelsen Roya Foundation, som tidigare startat den prisbelönta Järvaskolan i Kista. Gymnasiet öppnade officiellt för eleverna i augusti 2024.
Skolans ledningsgrupp består av handplockade skolledare och erbjuder fyra utbildningsprogram; naturvetenskap, samhällsvetenskap, ekonomi och teknik) med profiler inom innovation, entreprenörskap och globalt medborgarskap.
– Det unika är vår skolmodell som vilar på fyra ben: utökat stöd för lärande, fokus på trygghet och studiero, partnerskap med familjen och samhället, samt inkluderande strukturer, berättar Amir Sajadi.
Dessutom erbjuds utökad läxhjälp, helgskola, lovskola, och särskilda insatser som morgonfrukost och SL-kort.
– Det är saker som vi sett är viktigt för att säkerställa elevernas välmående och mobilitet.
Mikrofonden och Ekobanken var tillsammans två av skolans finansieringspartners som gjorde uppstarten möjlig. Redan nu börjar man se positiva resultat.
I början av 2025 fick skolan själv toppbetyg genom att klara Skolinspektionens stora granskning utan anmärkningar.
– Det är ett ovanligt och enastående resultat för en verksamhet som endast varit igång i sex månader.
Skolan har etablerat ett omfattande nätverk av samarbetspartners. Med Handelshögskolan, KTH och Stockholms universitet samarbetar man för att öka motivationen för högre studier. Vinge Advokatbyrå bidrar med specialisering inom juridik och stipendier. AIK och VGB möjliggör idrottssatsningar inom fotboll och basket. Globala företag som CGI, Nexer Group och Sana Labs ger eleverna inblick i näringslivet och skapar vägar till framtida karriärer.
– Målet är att alla elever ska gå vidare till högskola efter gymnasiet. Vår slogan sammanfattar visionen med skolan: ”Din Story. Vår Framtid”. Varje elev får utveckla sin personliga berättelse samtidigt som de bidrar till samhällets framtid.
Framtidsdrömmen är att varje student tar examen med stark framtidstro, goda kunskaper och ett värdefullt kontaktnät – vilket i förlängningen skapar ett mer jämlikt och innovativt Sverige.