Mikrokredit gav arbete på hemmaplan

Verksamheten har varit igång knappt ett år men på lördagar är det redan fullt upp på Marys Café i Skinnskatteberg, då serveras det populära våfflor med ukrainsk touch. Här arbetar för tillfället två personer med att laga mat och servera. Ibland får de även hjälp av volontärer som täcker upp när det behövs en paus eller en extra hand i rusningstid.

Tidigare behövde personer från Skinnskatteberg åka till Västerås för att arbetsträna, men tack vare stöd från Mikrofonden Mälardalen kunde Svenska kyrkans koncept MARY starta upp lokalt. MARY står för Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet, och syftar till att stötta människor som står långt från arbetsmarknaden. Vanligtvis är det kyrkan själv som driver verksamheten, men i Skinnskatteberg var församlingen för liten för att hålla i allt själva och då blev lösningen istället att starta ett socialt företag, berättar Barbro Wahlberg, en av initiativtagarna och ordförande i Mary Skinnskatteberg.

En förmånlig förlagsinsats från Mikrofonden, ihop med stöd från regionen och lokala företag, har gjort verksamheten möjlig. Att kunna använda sig av ett beprövat koncept som MARY, med tidigare erfarenheter att luta sig mot har också varit värdefullt i uppbyggnaden.

Utöver en arena för arbetsträning har Skinnskatteberg nu också fått ett efterlängtat café, det enda på orten. Här serveras även runt 20-30 vällagade luncher per dag, och trots att cafét är relativt nystartat har de redan ett antal fasta kunder. Vägg i vägg finns också en second hand-butik som caféet har ett nära samarbete med, och planer finns på att utveckla verksamheten med fler tjänster. Till exempel finns efterfrågan på enklare skrädderitjänster.

Mary är redan mer än ett café. Verksamheten fungerar lika mycket som en lokal mötesplats för olika samtalsgrupper och föreningar som en plats för arbetsträning och förankring på arbetsmarknaden.

Mary i siffror

  • 2 anställda (i arbetsträning)
  • 20-30 luncher per dag
  • Startade oktober 2023

Är du nyfiken på finansiering av sociala och kooperativa företag? Läs mer om Mikrofonden och hur vi kan hjälpa er.

Translate »