En lunch på Allas Kafé kan ge vänner för livet

Foto: © Ronnit Hasson

De allmänna utrymmena i Gnesta var lite för tysta och lugna. Det behövdes anledningar för människor att ta sig ut. Så var resonemanget när Allas Kafé i Vår lokal i Gnesta startade för sex år sedan. Med ett café som har bra mat och bakverk, i en kontext med exempelvis konserter, kulturscen och matlag, skapas ett nav där människor kan mötas. Tanken är att de där mötena inte bara ska ske med människor som redan känner varandra, utan att också skapa en atmosfär där det är lätt att hamna i mer oväntade samtal.

Vad är det ni vill att de här mötena ska leda till?

– Genom att ta del av de samhällen vi bor i, blir vägarna kortare till varandra om det händer något. Behovet av det blir ännu större i en pendlarkommun som Gnesta, där närmare hälften lämnar stan på dagarna, menar Daniel Israelsson Casta som driver Allas Kafé.

– Vi ska vara flugpappret som folk dras till.

Läget kunde inte vara bättre, i den charmiga gamla hotellbyggnaden precis över gatan från stationen. En välkänd plats för många lokalbor med en naturlig dragningskraft. Det behövdes bara rätt klister på det där flugpappret. Dels genom en bredd av aktiviteter, och inte minst maten som spelar en central roll. Här serveras festlig vardagsmat med hållbarhetstänk. Det ska vara gott! Och se gott ut. Och inte vara allt för dyrt. Utöver det är dessutom all mat växtbaserad, ofta lokalproducerad eller kanske räddad från sådant som annars löper risken att sluta som matsvinn. Här sås också frön till att så småningom kunna öppna en saluhall.

Kontinuitet har varit viktigt för att verksamheten ska både hålla och utvecklas. Om människor ska hitta dit och komma tillbaka, och för att de där oväntade mötena ska kunna äga rum, behöver öppettiderna vara tydliga och tillgängliga. Cafét har öppet varje vardag, och samlar nu en rad olika aktiviteter och grupper. Utöver lunchserveringen, konsertkvällar och olika föreningsträffar som korsar varandra, finns även möjlighet att hyra kontorsplats i huset. Detta har lett till en populär plats där många även vill vara engagerade i utvecklingen. Allas Kafé är kopplad till den ideella föreningen Vår Lokal med runt 200 medlemmar, som beskriver sig själv som en “modern bygdegård”. Konceptet har fallit väl ut. Till exempel prisades Allas Kafé som Best Community Restaurant 2023 av LUXlife Magazine.

Sedan 2023 är föreningen också en del av Folkets Hus och Parker, vilket ger möjlighet att ta utvecklingen till en nivå där de kan dela med sig till och lära av andra liknande verksamheter runt om i landet.

Allas kafé i Vår lokal i siffror:

  • 5 dagar i veckan. Öppet varje vardag.
  • ca 200 medlemmar i den ideella föreningen, med stort engagemang att vara delaktiga i olika aktiviteter och i utvecklingen.

Är du nyfiken på finansiering av sociala och kooperativa företag? Läs mer om Mikrofonden och hur vi kan hjälpa er.

Translate »